
Török padlizsán Reg-Enor kúra mellé, lisztérzékenyek és tejérzékenyek is fogyaszthatják
Nekem az egyik kedvenc zöldségem a padlizsán sokféle ételt készítek belőle.
A mendemondák szerint a padlizsán elkészítésének eme verziója különösen nagy rajongásnak örvend a török világban. Te is kipróbálhatod milyen finom :)
Hozzávalók:
- 2 db padlizsán
- 1 nagy db vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 40 dkg konzerv paradicsom
- 1 teáskanál római kömény
- 1 csokor petrezselyem
- 1 kávéskanál szegfűbors
- 3 ek sűrített paradicsom
- bors ízlés szerint
- só ízlés szerint
- 2 ek ghee (tisztított vaj)<<< (recept itt van) vagy zsír
Elkészítés
- A padlizsánokat félbevágjuk, beirdaljuk a “húsukat”, és egy kanál segítségével, kikanalazzuk és félrerakjuk, mert még szükségünk lesz rá.
- Az olívaolajon megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a római köményt és az apróra vágott fokhagymát.
- Ezután felöntjük a paradicsomkonzervvel, és megszórjuk a szegfűborssal, sóval és borssal.
- Közepes tűzőn hagyjuk, hogy elkezdjen besűrűsödni a szósz, de időközben hozzászórjuk az apróra vágott petrezselymet.
- Majd az előzőleg kikanalazott padlizsán húst kockákra vágjuk, és ezt is a paradicsomos szószunkhoz rakjuk, és jól összekeverjük.
- Ha esetleg túl száraz lenne ennél a pontnál a szószunk, akkor pár evőkanál vízzel szaftosítsuk, és hagyjuk még 5-7 percig rotyogni, hogy a padlizsán is megfőjön.
- A legvégén meg keverjük hozzá a sűrített paradicsomot, aztán már csak meg kell tölteni a padlizsánokat.
- Egy sütőedénybe rakjunk keveset az elkészült szószos töltelékből, amihez adjunk egy kevés vizet, és keverjünk jól el az edényben.
- A “padlizsánhajókat” fogjuk, és töltsük meg a töltelékkel, és tegyük a sütőedénybe.
180°fokra előmelegített sütőbe tegyük őket úgy, hogy lefedjük, de az alufóliára kis lyukakat ütünk párat, hogy a gőz tudjon távozni, de a padlizsán ne égjen meg. Így sütjük fél órát, aztán leszedjük a fóliát, és újabb fél órát sütjük. - A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd szobahőmérsékleten tálalhatjuk, és fogyaszthatjuk is már!