Töltött uborka variációk Reg-enor kúrához

 

Töltött zöldség sorozatot írok, minden alkalommal két -három variációt egy zöldségre Reg-enor kúra receptet. A töltött finomságok a nyári zöldség dömpingben éppen időszerűek. Gyorsan elkészülnek és finomak. Ma a töltött uborka a főszereplő.

Ha túl sok savas ételt vagy italt fogyasztasz, a szervezet pH-egyensúlya felborulhat, helyreállítása érdekében pedig lúgosító táplálékra lehet szükséged. Ilyen az uborka, amely az emésztését követően fejtheti ki ezt a hatását. További előnye, hogy jó hatással van a vesék működésére, mivel sok kálium található benne.

Jó étvágyat kívánok! :)

1. Provence-i töltött uborka

Provence-i töltött uborka
kép internet. #recept, #Töltött uborka

Hozzávalók:
2, egyenként 50 dkg-os, inkább hosszúkás, mint duci uborka (esetleg kígyóuborka), só, 50 dkg paradicsom, 2 nagy vöröshagyma, 2-3 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, őrölt fekete bors, 1 evőkanál friss vagy 1 kiskanál szárított bazsalikomlevél, 2 dl főzőtejszín
a töltelékhez:
40 dkg sovány darált hús, 1 dl zsemlemorzsa, 1,25 dl
főzőtejszín, 1 tojás, só, őrölt fekete bors, 10 dkg juhsajt

1. A két uborkát meghámozzuk, hosszában elfelezzük, majd a magjait kikaparva kissé besózzuk, és félretesszük. A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, magjait eltávolítjuk, húsát kockára vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, fölaprítjuk és 1 evőkanálnyit félreteszünk belőle. A többit az olajon a zúzott fokhagymával megfuttatjuk, a paradicsomot hozzáadjuk, megsózzuk, megborsozzuk. A bazsalikomot apróra vágjuk – egy keveset ebből is félreteszünk –, a paradicsomot a többivel fűszerezzük, de csak 2 percig pároljuk. Ekkor a tejszínt ráöntjük és amikor fölforrt, a tűzről lehúzzuk.
2. A töltelékhez a darált húst a morzsával, a tejszínnel meg a tojással összedolgozzuk. A félretett hagymával és a bazsalikommal fűszerezzük, enyhén megsózzuk, megborsozzuk.
3. Az uborkát hideg vízzel leöblítjük, szárazra töröljük, majd a húsos masszával megtöltjük. A tejszínes paradicsomot egy tűzálló tál vagy tepsi aljára öntjük, és a töltött uborkát ráfektetjük – akkor jó, ha éppen elférnek az edényben. A juhsajtot kis kockákra vágjuk, a húsos masszára szórjuk, majd alufóliával letakarjuk. Előmelegített sütőben, kö-zepesnél erősebb lánggal (200 ºC; légkeveréses sütőben 180 ºC) 25 percig sütjük. Ekkor a fóliát levesszük róla, és további 10 percig hagyjuk a sütőben.

2. Gombával töltött uborka

Regenor diéta mellé is kitűnő, ha elhagyjuk a bacont, akkor vegetáriánusoknak is jó recept.
2 uborka (kb.40 dkg)
8 szelet bacon
1-2 ek. olvasztott zsír
1 vöröshagyma
20 dkg sárgarépa
20 dkg gomba
néhány szál kapor és metélőhagyma
só, bors, 2 ek.rizstejfölA meghámozott uborkát 8 darabra vágjuk, és a magos részt kivájjuk. A baconnal körbetekert hengereket fogvájóval megtűzzük, a serpenyőben felhevített olvasztott vajon megpirítjuk, majd félretesszük.
A vöröshagymát és sárgarépát apróra kockázzuk, a gombát felszeleteljük. A kaprot és metélőhagymát felaprítjuk.
A serpenyőben visszamaradt zsíradékban a 2 ek. zsírt megolvasztjuk. Beleszórjuk a felkockázott hagymát és sárgarépát, majd megpároljuk. Hozzáadjuk a gombát, kb.5 percig pirítjuk, és sózzuk, borsozzuk. Az aprított zöldfűszerekkel megszórjuk, belevegyítjük a rizstejfölt, és ha szükséges ízesítjük még.
Az uborkahengereket sütőtálba ültetjük, és a gombás keverékkel megtöltjük. Sütőben kb. 20-25 percig átsütjük.

3. Tonhalkrémmel töltött uborka

2 nagyobb kígyóuborka, 2 doboz tonhalkonzerv, 10 dk zsíradék,1 közepes fej hagyma, só, bors, petrezselyemzöl.
A halkonzervet leszűröm , a zsírt, darabolt halat, az apróra vágott hagymát, sót, borsot és a citromlét krémesre kidolgozom.
A kígyóuborkát kb: 6 cm- s darabokra felvágom , félbe vágom, de úgy hogy a közepén maradjon egy kis ” füle”./ a képen látható módon /
Majd ezután a közepén lévő magos részt kikaparom .
A kis csónakba töltöm a halas tölteléket, petrezselyemmel díszítem.

Melyiket próbálod ki?