Spirulina alga

spirulina kék-zöld alga biztosítja az egyik legösszetettebb növényi vitamin és ásványi anyag forrást szervezetünk számára.

Növényi fehérje forrás: a spirulina 65%-ban könnyen felszívódó proteint tartalmaz.

 

Bővebb információ

Spirulina alga

Spirulina mikroalga gazdag fehérje forrás
Spirulina alga #mikroalga #spirulina alga gazdag fehérje forrás

spirulina összetett vitamin és ásványianyag forrás szervezetünk számára, táplál, lúgosít, feltölti szervezetedet nyomelemekkel, ásványi anyagokkal.

Az egyik legjobb növényi fehérje forrás: 65%-a protein!

Zöld alga, mi ez a csoda táplálék?

Spirulina alga egy parányi, fonálszerű édesvízi alga, növénytani jelentése, “spirulina = kicsi spirál”, ugyanis a mikroszkóp alatt spirálra emlékeztet.

Az alga külseje, henger alakú kb. 1 milliméternyi szabad szemmel is látható sejtjei vannak. Mint alga a Spirulina nem növény, mivel nincs sejtmagja, és a növényekre jellemző sejtfala sincs, ez biztosítja a magas felszívódást, hasznosulást. Rendkívül magas a klorofill tartalma, ami szerves anyag szintetizálásra oxigén termelésére tette képessé.

Spirulina a heti vitalitásért

A Spirulina, mint szárított alga ismert volt a maják és az aztékok között. Segítségével erősítették és fiatalították a testüket. Fő táplálékuk a spirulinából készített kalács volt, amelyet igen kedveltek. Egyben kultikus készítmény is volt.
Újabban még az asztronauták is ezt eszik, kint az űrben (legalábbis a NASA asztronautái). Úgy tűnik, hogy a jövőben ez lehet az emberiség egyik fő tápláléka.

Egy biztos, az algákat megkapálni nem kell, semmi gondozást nem igényelnek, tehát, ha jól meggondoljuk, “Isten adta” táplálék.

A Spirulina alga nedvesség hatására kolloid oldattá válik, így az alga által tartalmazott vitálanyagok felszívódása 90% feletti, itt kell megemlíteni, hogy a legtöbb táplálék-kiegészítő felszívódása nem haladja meg a 15-50%-ot.

Az alga által kínált létfontosságú aminosavak olyan összetételben vannak jelen, hogy pontosan megfelelnek az emberi szervezet szükségleteinek.

Az omega-zsírsavakból a tengeri halakban található mennyiségnek a többszörösét tartalmazza a Spirulina alga.

Az alga a WHO szerint is kiváló étel.

Spirulina természtése
#spirulina, #vitálanyag

A spirulinának van a legmagasabb fehérje tartalma a természetes élelmiszerek között (100g spirulinában 60-70g fehérje van, ez háromszor több mint ugyanekkora mennyiségű disznóhúsban, kétszer több mint a marhahúsban és a halban és 50%-al több mint a szójababban). A fehérjét aminosavak alkotják. Az alapvető aminosavakat a szervezet nem tudja előállítani, a táplálékkal kell bevinni.

Benne van az összes alapvető aminosav.

A spirulina sejtfalai nem tartalmaznak cellulózt. Ez könnyűvé teszi az emésztését és a felszívódását. Alultáplált gyerekek és idősek esetén is hatékonyan szívódik fel.

A Spirulina gazdagon ellát bennünket vitaminnal. Gazdag természetes béta karotinban.

A nagy dózisú A vitamin toxikus lehet, de a Spirulinában lévő béta karotin biztonságos, jó terápiás hatása van, ami csökkenti a szérum koleszterint és csökkenti a rák kockázatát.

Tökéletes összetételű tápanyag a szervezet feladatainak elvégzéséhez:

 • a gazdag B-12 vitamin és B komplex forrás. A B-12 vitamin szükséges a vörös vértestek előállításához.
 • vasban is gazdag, ami könnyen felszívódik a szervezetben. 10g spirulina porban annyi vas van, mely megfelel 450g sóskának, avagy 320g májnak.
 • koncentrált kalciumforrás, ennek hiánya csontritkuláshoz vezethet.
 • A Spirulinában magnézium van. A magnézium segíti a kalcium felszívódást, segít szabályozni a vérnyomást.
 • klorofilban gazdag, ami a jó hatással van a vérszegénységre. A klorofil méregtelenítő, és tisztító hatású fitonutriens.
 • krómtartalma, mely jelentősen javítja a szív- és érrendszer működését, szabályozza a vércukorszintet és a zsíremésztést és a fogyókúráknál nagyon nagy segítséget nyújt az édességfalás utáni vágy leküzdésében!
 • cinktartalma, mely a szervezet egyik legfontosabb eleme. Kulcsfontosságú szerepet tölt be a szervezet sejtjeinek védelmében, a sejtek anyagcseréjében és vírusölő hatását tekintve nagyon jó immunerősítő anyag. A bőr szépségének megőrzésére is sok termékben adalékként használják.
 • jódtartalma, mely normalizálja a pajzsmirigy működését.
 • Az emberi szervezet számára szükséges aminosavak közül 18-at tartalmaz, nyolcat ezek közül az emberi szervezet nem képes előállítani.
 • Gamma-linolénsavat tartalmaz, amely többszörösen telítetlen, egészségvédő hatással rendelkező zsírsavféleség.
  Az algában bőségesen található fucidin, egy olyan anyag, amely az emlőrák kórlefolyására hat kedvezően.
Spirulina alga készítésének folyamata
spirulina alga készítése

Spirulina, mint étvágycsökkentő

 • magnézium tartalom: A mikroalgák nagy mennyiségben tartalmaznak könnyen emészthető formájú magnéziumot. A magnézium hiányának egyik jól ismert tünete a csokoládé utáni vágyakozás, mivel a jó minőségű csokoládé szintén jelentős mennyiségű magnéziumot tartalmaz. A kétféle alga (spirulina és chlorella) fogyasztása által elmaradhat a testünk égető vágyakozása a csokoládé után.
 • olaj tartalom: A spirulina olajtartalma – mint bármely étel olajtartalma – lassítja az emésztést és ezzel hozzá járulhat az egyenletesebb vércukor szinthez, amit kötni lehet a hirtelen éhség érzethez.
 • fehérje tartalom: A spirulina magas fehérje tartalma egyenletesebb vércukor szintet eredményezhet. A mikroalga magas kitűnő minőségű fehérje tartalma blokkolja a hipoglikémiás éhségérzetet.
 • vitaminok: A vitaminhiányt sokszor éhségként éljük meg. A nyugati ember étrendje jellemzően B-vitamin hiányos. Emiatt a hormonrendszerünk tévesen éhségként jelzi számunkra egy vagy pár mikrotápanyag hiányát. Amire ilyenkor szükségünk van az főként egy kiegyensúlyozott tápanyag, és nem az “hasztalan kalóriák”. A spirulina az egyik legjobb megoldás erre és a vitaminhiányból származó éhség nem jelentkezik.

Ha a mikroalaga fogyasztása mellett dönt, hogy az étvágyát csökkentse, tudja, hogy nem várhat azonnali hatást. Ne gondolja, hogy bekap egy kanál spirulinát vagy pár tabletta chlorellát és már el is múlik az étvágya. Ehhez hetek vagy gyakran hónapok szükségesek.

Miért működik így?

A változásokhoz általában hosszabb idő szükséges. Mivel a szokásaink hosszabb idő alatt alakultak ki, a testünknek is hosszabb időre van szüksége, mire átáll.

A másik kérdést is jogos lehet: pár gramm chlorella vagy spirulina képes ellensúlyozni több száz gramm cukor, liszt, krumpli, rizs, üdítőital és egyéb egyszerű szénhidrát egészség romboló hatását?

Miközben kétségtelenül a mikroalgák jelentik a segítséget egy csomó esetben, így például a cukoréhség felszámolásában is, ne várjunk tőle komoly eredményt, amennyiben nem hagyunk fel először a túlzott édesség és fehér liszt fogyasztásával.

Bővebb információ

tabletta forma két dolog miatt lehet kevésbé jó:

 1. Ragasztóanyagot kell alkalmazni, hogy egyben maradjanak az anyagok.
 2. Tabletta formába préseléskor megközelítőleg 60 Celsius fok hő keletkezik. Tudni kell, hogy 40 Celsius fok fölött bizonyos vitális anyagok megsemmisülnek… (Ezért nem hasznos a citromot és a mézet 40 Celsius foknál melegebb teába tenni!)

Bővebb információ