Regenoros Böjti étel: Dhal vörös lencséből

Regenoros Böjti étel Dhal fotó forrása internet
Regenoros Böjti étel Dhal fotó forrása internet

 

Dhal: Reg-enor kúra mellé és vegetáriánusoknak is fogyasztható recept.

–      2 gerezd fokhagyma

–      2-4 kanál zsiradék

–      1 szem vöröshagyma

–      egy zacskó (negyed kiló) vöröslencse (drogériákban, bio boltokban, nagyobb élelmiszerboltokban, vagy ázsiai üzletekben is megtalálod)

–      egy dobókockányi friss, vagy egy evőkanálnyi őrölt gyömbér

–      1-2 babérlevél

–      fűszerek: egy kiskanál só, fél kiskanál bors, fél kiskanál őrölt kömény, egy evőkanál kurkuma, egy evőkanál curry vagy valamilyen indiai „masala“, azaz fűszerkeverék

–      ha ínyenc kedvedben vagy, belemorzsolhatsz egy szárított csilit, és belereszelheted egy fél citrom héját is.

–      1-2 liter víz

 

Elkészítés:

1.  Hámozd meg a hagymát és fokhagymát, és a gyömbért.

2.  Erős lángon hevítsd fel a zsiradékot a lábos alján, és ha már forró, told bele a hagymás-gyömbéres keveréket, majd élvezd, ahogy a „vacsora készül“-illat elárasztja a konyhát… de azért ne felejtsd el folyamatosan kevergetni a piruló hagymát!

3.  Ha üvegesre, és itt-ott karamellbarnára sült a hagyma, szórd bele a lencsét, sózd és borsozd meg alaposan, majd a babérlevél kivételével szórj bele a lábosba minden fűszert. 2-3 percig pirítsd a lencsét, közben pedig forralj fel másfél liter vizet a vízforralóban, vagy egy másik lábosban.

4.  Öntsd a forrásban lévő vizet a lencsére – és csillapítsd a heves sercegést állandó kevergetéssel. Miután a kotyvalék ismét felforrt, csillapítsd a láng erejét, dobd bele a cuccba a babérleveleket, és morzsold bele a csilit, majd kavard meg ismét.

5.  Hozzávalónak főzz egy kis rizst köretként: a dahl takaréklángon, fedővel takarva készre fő huszonöt perc alatt. Néha azért kukkants rá: ha túlságosan besűrűsödne, adj hozzá még egy pohár vizet, ha pedig túl híg, vedd le a fedőt pár percre, hogy elpárologjon a felesleges folyadék.

Call Now Button