Reg-enor Receptek

 

Reg-enor recept ötletek

Regenor receptek Letölthető PDF! 

 

Kókusztej házilag

Kókusztej forrás internet
Kókusztej kép forrása: internet

Hozzávalók: egy csészényi reszelt kókusz, és egy és fél csészényi víz, kis adag őrölt vanillia. Vagy 20 dkg kókusz és 3 deciliter víz.

A vizet felforraljuk a vanilliával és beleöntjük a kókusz reszeléket.  Hagyjuk kihűlni. Turmixoljuk. Sűrű szitán átszűrjük. A reszelék maradvány jó süteménybe.

Rizstej házilag

Egy csészényi főtt rizst eltumixolunk két csészényi vízzel vanilliával vagy/és fahéjjal ízlés szerint. Átszűrjük sűrű szitán.

 

TOTU TEJFÖL

 

Totu krém-tejföl elkészítése házilag :
6db tojásfehérje
1-2 citrom

zsír
A forrásban lévő vízbe rakok egy k.kanálnyi sót és egy fél citrom levét.
Tojásfehérjét kissé felverem pici sóval,fél vagy 1 citrom levével.
Lehet kóstolni
Majd ha forr a víz belecsurgatom az enyhén felvert tojásfehérjét.
Kb. 3 percig forraljuk újra forrástól számítva.
Óvatosan kanállal kavarjunk rajta.
Látni lehet az állagán amikor jó.Olyan túrós lesz.
Majd kiszedem ha kis lé jön vele nem probléma..
Hisz a tejföl is hígabb.
Adok hozzá egy lapos evőkanálnyi zsírt és összeturmixolom.
6db tojásból kb. 2dl tejföl lett

Zöldséges fasírt

Verrasztó Erzsike receptje szerint

 

zöldségfasirt
Zöldséges fasírt

Hozzávalók: Répa, zeller, karalabé, hagyma, fokhagyma aprítóban minden finomra aprítva, 1 tojás és kukorica liszt, só, fűszerek ki mit akar pl őrölt kömény, bors, stb.  annyi liszt, hogy formázható legyen és zsemlemorzsába forgatjuk. A zöldségek kicsit frissek, “resek” maradnak, nem sülnek puhára.  Ilyen lett 🙂

Hippokratész leves

hippokratesz-leves
Hippokratesz leves fotó:forrása internet

Ha betegeskedünk ideális diétás leves, ami nem terheli az emésztőrendszert. Általában Gerson-féle rákterápiához hozzárendelt leves. Hippokratész ezt ajánlotta betegeinek.

(Ute Brookman/Gerson diéta szerint)

Hozzávalók: 2 fej vöröshagyma, 3 szál póréhagyma, 1 db közepes zeller, 2-3 db közepes sárgarépa, 1-2 szál közepes fehérrépa és 4-5 szál petrezselyemzöldje, 3-4 szem közepes burgonya, 2-3 szem közepes paradicsom, 1-5 gerezd fokhagyma. Ízlés szerint rozmaring, majoránna, borsikafű vagy más zöldfűszer.

 

Elkészítése: Az alaposan megmosott, megtisztított zöldségeket felaprítjuk kockázva, karikára (paradicsomot és fokhagymát egészben), majd beletesszük egy lábosba, felöntjük vízzel, hogy ellepje azokat. Lassú tűzön fedő alatt főzzük. Amikor kész, puhára főtt, legjobb, ha a zöldségeket pürésítjük. A fűszereket mindig fogyasztás előtt tegyük a levesbe.

 

#reg-enor recept

Fűszeres hajdina pástétom 

hajdina pástétom
Hajdinapástétomos szendvics fotó forrása: internet

Reggelire,vacsorára..csak úgy
Gluténmentes,értékes ásványi anyagokkal teli!
Hozzávalók:
150 g hajdina
1 kis fej vöröshagyma
1 cikk fokhagyma
1 kk himalaya só
1 kk füstölt, édes piros paprika
1 kk kakukkfű
késhegynyi őrölt rózsa bors
1/2 citrom leve
3 evőkanál zsír
pár szál friss petrezselyem zöldje
A hajdinát enyhén sós, háromszoros mennyiségű vízben puhára főzzük, leszűrjük és hagyjuk kihűlni.
A vöröshagymát üvegesre dinszteljük 1 evőkanál nyizsíron és a többi fűszerrel, a maradék zsírral, citromlével együtt hozzákeverjük a hajdinához és kézi turmix gép segítségével krémesre összeturmixoljuk.
A felaprított petrezselyem zöldjével megszórjuk.(Köszönjük az ötletet Kohn Mónikának)

 

PAULIK ERZSIKE cukkini lekvárja: cukkinilekvár

Sajátkészítésű cukkini lekvárom közkívánatra!

1 kg-cukkinit (ez már a felkockázott mennyiség) felteszem kevés vízzel, pici sót teszek bele és puhára főzöm. Leöntöm a megmaradt levet, turmixgépbe teszem. Hozzáadom az édesítőt (én stevia folyékonyat használtam), de lehet tenni bele eritritet ízlés szerint, egy jó nagy citrom kifacsart levét és 1 cs. dzsem fixálót. Az egészet össze turmixolom, majd egy forrás erejéig még visszaöntöm az edénybe,amibe főztem. Ezek után üvegekbe teszem,teljesen tele, rácsavarom a fedőt és fejjel lefelé állitva hagyom kihülni. Leleht fokozni az ízeket fahéjjal, pici gyömbérrel, szegfüszeggel. Az első képen fahéjas,szegfűszeges izesítésű, a 2. a citromos. Mindegyik nagyon finom. Főzök még egy pár üveggel. Céllal raktam mini üvegekbe, mert így ha felbontom nem csábulok el, hogy egyek ennél többet. Piritósra kenve igazi nasis csemege.

Citromos,fehér húsú grapefruit dzsem.


1 kg. grapefruitot és 2 db. nagy citromot meghámozunk, feldaraboljuk. A citromokat a héjával együtt hozzáadjuk, öntünk hozzá 1,5 liternyi vizet és puhára főzzük, majd turmixoljuk. Hozzáadunk ízlés szerint édesítőt (elég sok kell hozzá,mert kissé fanyar az íze)! Én 2 db. dzsemfixálót kevertem bele,mert hígnak találtam. Kissé még összeforraltam és mehet az üvegekbe. Reggelre teljesen megkeményedett! Piritósra kenve kóstoltam meg, isteni finom.

Erzsébet Paulik

Madártej Reg-enorosan.

Összetevők:1 l házi készítésű kókusztej,4 tojás,édesítő,vanília,rizsliszt. Tojást szétválasztani,fehérjét felverni édesítővel,tejet felforralni,beleszaggatni a fehérjehabot,picit főzni mindkét oldalát,majd kiszedni,lecsurgatni.Ha ez kész,a tejbe belekeverni a tojássárgáját édesítővel,rizsliszttel,vaníliával és addig főzni,amíg kellő sűrűségű nem lesz.Erre a célra félreraktam kb 1 dl tejet és külön kevertem össze őket,majd úgy öntöttem a forró tejbe. Rizsliszt kb 3 ek volt.

kokusztejesmadártej
madártej fotó és recept: Paulik Erzsike

Köleskása kolbásszal és csicsókával, Karinhörtyögős

0202-Kolbászos-köleskása-kanihörtyögől
kolbászos köleskása fotó forrása: internet
Régi, magyar egytálétel kölessel és csicsókával, meg egy jó nagy adag kolbásszal! Friss salátát adjunk mellé.

Hozzávalók

2-3 adag
» 25 dkg köles
» 50 dkg csicsóka
» 2 vöröshagyma
» 1-2 gerezd fokhagyma
»
» bors
» 1 ek pirospaprika
» 1 szál száraz, csípős kolbász
» 10 dkg füstölt császárszalonna

» Savanyúság
» 2 lila hagyma
» uborka
» petrezselyem
» 2 ek eritritol
»
» 2 ek citrom

Elkészítés

 Zsíron kiolvasztjuk a szalonnát. A hagymát és a fokhagymát megdinszteljük rajta. A tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával. Mielőtt a kölest a hagymás alaphoz adnánk, alaposan átmossuk és beáztatjuk. Felöntjük vízzel. 20-25 perc alatt készre főzzük. Félidőben hozzáadjuk a felkockázott csicsókát, a felkarikázott kolbászt és még egy kis vizet.
A savanyúsághoz a lila hagyma karikákat összekeverjük a citrommal, sóval és az eritriollal. Végül felkarikázott uborkát adunk hozzá, és friss petrezselyemmel megszórjuk .

Sütőtökkrém leves sutotok1

Hozzávalók:

50 dkg sütőtök, 2 gerezd fokhagyma, 1 közepes fej hagyma, só, édes maszala fűszerkeverék, (ebből lehet indiai fűszeres teát készíteni)  esetleg körry fűszerkeverék vagy őrölt gyömbér, fahéj, kardamom, szerecsendió édeskömény, szegfűszeg.

Elkészítés:

Megdinszteljük zsiradékon a vöröshagymát, beledobjuk a fokhagymát a és azt is megfuttatjuk a zsiradékon, beledobjuk a sütőtök kockákat és kicsit forgatjuk, hogy kicsit megízesedjen végül a fűszereket is beledobjuk hagyjuk kicsit forrósodni és aztán felöntjük vízzel. A tököt puhára főzzük annyi vízben ami épp ellepi, leturmixoljuk. A leturmixolt krémet felöntjük 1-2 dl kókuszkrémmel és ízlés szerint sózzuk.

 

Tükörtojás virágok

Hozzávalók:
1 db piros és/vagy sárga kaliforniai paprika
3 db tojás
pár szál snidling (vagy bármi, ami szárnak jó)

kevés zsír
Elkészítés:
A paprikából egyenletes, kb. 1 cm vastagságú szeleteket vágunk.
Egy serpenyőben pici zsírt hevítünk, beletesszük a paprikakarikákat, és mindegyikbe beleütünk egy-egy tojást. Fedő alatt készre pároljuk.
Ha kész, a tojások tetejét meghintjük sóval, és ízlés szerint díszítjük.

Új Reg-enoros zöldséges lepcsánka

10 deka rizsliszt, 10 deka hajdinaliszt, 4-5 deka burgonyapehely, egy-két közepes répa, egy-két fokhagyma gerezd. Répát lereszelem belekeverem a lisztekbe és ízlés szerint sózom. Kicsi reszelt szerecsendióval és garam-maszalával ízesítem kevés vízzel és egy- két evőkanál zsiradékkal eldolgozom hogy pogácsákat tudjak majd készíteni belőle. Bő zsiradékban kisütöm.

Répás lepcsánka
fotó forrása: internet. Répás lepcsánka

Reg-Enor Süti receptek

Rádi Erika- Márványos piskótájaPost Image

5 tojást válassz szét

A sárgáját 2 ek. vízzel

ízlés szerint édesítővel

1 kávés kanál szódabikarbónával

3 cl olvasztott zsírral habosra keverd

5 ev. Rizsliszt-el keverd össze.

A tojás fehérjét csipet sóval kemény habbá verd, majd a sárgájával óvatos nagy mozdulattal forgasd össze.

Zsírozott lisztes tepsibe öntöd, kb. 5 ev. kanálnyi a tálba marad, ebbe 2 ek. kakaó port keverjél, és ide-oda tegyél kanállal a tepsibe, a masszára. Majd kés hegyével húzzál bele csíkokat, kanyargósan.

Előmelegített sütőben 15 percig süsd mérsékelt lángon.

 Jó étvágyat kívánok!

 

Kölestúró gombóc

 

150 g köles beáztatvaKölestúró gombóc
150 g kukoricadara
1 bio citrom héja és leve
növényi tejpor (Kókusz tejpor)
vanília
tönköly zsemlemorzsa
kacsa zsír/zsír/ vagy Tisztított vaj ghee (zsírjára lesütött vaj)
eritrit vagy édesítőszer
tisztított víz

 

Elkészítés:

Az áztatott kölest és a kukoricadarát háromszoros mennyiségű vízben megfőzzük, majd ízesítjük a citrommal, vaníliával és a kókusztejporral. Lefedve fél órát hagyjuk állni, közben a zsemlemorzsát pirítsuk meg a zsiradékon és ebbe forgassuk a kölesgombócokat, amit fagylaltos kanál segítségével formázhatunk. Szójajoghurttal vagy vaníliapudinggal és por alakú édesítővel tálaljuk.

Bögrés süti recept csoki öntettel

bogres-kakaos-vagy-kakaotla

1 csésze/bögre rizsliszt,  1 csésze rétesliszt vagy tönkölyliszt 1 csésze eritrit édesítő 1 dl kávé 1 csésze víz 1/2 csésze kacsazsír vagy ghee (tisztított vaj) 3/4 teáskanál só 1 csomag sütőpor vanilia őrőlt és/ vagy fahéj 1 teáskanál kikeverem a tepsiben és beteszem sütni 20 perc után kész is.

A csoki öntet

Fél csésze holland kakaóport elkeverek vízzel, hogy főzhető legyen.

Főzöm amíg sűrű csokiöntetet kapok, ezt ízlés szerint eritrittel vagy édesítővel édesítem és ráöntöm a sütire.

Palacsintatészta I.
Keverjünk el kb 15 dkg rizslisztet, egy tojással, pici sóval, kevéske édesítővel, és annyi szénsavas ásványvízzel, vagy szódával, amennyit felvesz a palacsinta tészta sűrűségű massza. Ennyi az egész, bár van néhány kitét, hogy megfeleljen a recept. Ne legyen csomós a massza, tehát jól keverjük el, ne próbáljunk tejet beletenni, hisz ez nálunk nem megengedett, és ne süssük olajos serpenyőbe, mert az is tilos. Vagy próbáljuk meg zsiradék nélkül teflon serpenyőben, vagy ha nem sikerül, akkor csak sima állati eredetű zsiradékkal próbálkozzunk.
Tölteléknek keserű kakaóport keverhetünk el édesítővel, vagy fahéjat is szórhatunk rá. De aki nagyon ki van éhezve, az megtöltheti kókuszos tejberizzsel is.

Palacsintatészta II.

Hozzávalók:
30 dkg rizsliszt
1 kiskanál szódabikarbóna
2-3 teáskanál útifűmag héj, (Psyllium Husk) Herbáriában beszerezhető
2 tojás
2-3 dl szódavíz
1 evőkanál zsir

Elkészítés
A lisztet a tojások sárgájával, a kiskanál szódabikarbónával, az útimagfű héjjal és a szódavízzel csomómentesre keverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk és a legvégén óvatosan a masszába forgatjuk. Serpenyőbe zsírt forrósítunk és a szokásos módon a palacsintákat sütünk. Édesítővel pl. eritrittel édesített kakaó porral megtöltjük. Vagy hamistúróval töltjük a lenti recept szerint. 🙂

 

Kölestúró, a hamis túró palacsintába:

1 csésze kölest felteszünk főni 3-szoros mennyiségű vízzel, majd megfőzzük benne a kölest. Nem baj, ha túlfő. Miután kihűlt, hozzáöntünk egy kis növényi tejet (pl. rizstej), és édesítjük (én stevia cseppet használtam), belereszelünk egy kis citromhéjat (amit előtte iszonyú alaposan lesikálunk, ledörzsölünk) és már kész is.

Vaniliát örölve keverhetünk bele.

Ezzel a köles túróval töltjük a reform palacsintákat.

 

Kókuszos tejberizs:

10 dkg rizst, nagyon kevés zsiradékon lepirítunk, de csak enyhén. Közben beleteszünk kevés fahéjat, 1 ek-nyi kimondottan főzéshez használható édesítőt, mert az biztosan nem fog megkeseredni. Reszelhetünk bele egy fél citrom alaposan megtisztított héját, és pici sót. azért szeretem pirítás közben beletenni az ízesítőket, mert pirítás közben kiadja az aromákat. Felengedjük 5 dl vízzel, és lassú tűzön, fedő alatt, majdnem puhára főzzük. Amikor már csak kevés kell neki, egy pár kanál kókusztejet adunk hozzá (kicsi konzerv), jó sűrűt, hogy a színe és az állaga is rendben legyen. Aki szeretné az darabolhat bele kevés kivit, vagy grapefruitot.
Szintén egyszerű recept, de tovább fejleszthető egy újabb recepthez, aki türelmes, az próbálja ki a reg-enoros rizskókot.

Kókuszos rizskók:  rizsfelfujt-ahogy-andi_kesziti

Az alaprecept a tejberizs (kókusz zab- vagy rizstejjel). Ebből kiindulva, több szálon is elindulhatunk. Aki nem szereti a kókuszt, az készítse el az előző receptet, úgy, hogy a kókusztejet hagyja ki. Ehhez a mennyiséghez szükségünk lesz 4 tojásra, amiket ketté választunk, és a sárgáját jól elkeverve, a már félig kihűlt rizses masszához adjuk. Jól elkeverjük, majd a tojások fehérjét nagyon keményre verjük Egy keveset a rizshez keverünk fellazítás céljából, majd a többit is hozzáadjuk, de azt már nagyon óvatosan, nehogy összetörjön a hab. Mert akkor nem fog szépen feljönni, megemelkedni. A sütőt közben melegítsük elő kb 180 fokra, és a tepsibe öntött masszát süssük addig amíg szép aranysárgás-barnás nem lesz a teteje, és remegős, könnyű az állaga ha a tepsit megmozgatjuk. Aki szereti a kókuszt, az mindenképpen a teljes előző receptet használja kiindulásnak, és ugyanígy járjon el.

 

Regenoros puliszka golyó:

A puliszkát édesen készítjük el, belekeverünk 10-15 dkg kókuszreszeléket,majd beleforgatjuk kókuszba, hollandkakaóba, fahéjas kókuszba.
Süti helyett, ha már nem bírjuk..!

golyók édesség

Citromos muffin:
Hozzávalók:
25 dkg liszt(2/3 rizs+1/3 kukorica), 1 citrom leve és héja, 1 tojás, 2 ek. zsír, sütőpor,édesítő ízlés szerint, kb. 1 dl víz (ne legyen se túl híg, se túl sűrű). A masszát  muffin papírral kibélelt formákba öntjük, majd kisütjük.

 citromos muffin

Medvehagymás köleskrém
.
Hozzávalók / 2 adag
1/2 bögre köles
5-6 levélnyi medvehagyma
kb fél dl zsír

bors
citromlé
édesítő
kurkuma

Elkészítés
Főzzük meg a kölest három-négyszeres vízben az alábbi módon: a vízzel együtt tegyük föl a kölest és hagyjuk, hogy felforrjon a víz. Miután ez megtörtént, főzzük még 5 percig, majd zárjuk el a lángot, takarjuk le a kölest és hagyjuk, hogy tovább puhuljon.
Turmixoljuk össze a hozzávalókat, és ízlés szerint ízesítsük a citromlével, az édesítővel és a fűszerekkel.

padlizsánkrém

Padlizsánkrém

Hozzávalók
36dkg kisült padlizsán húsa
2 nagy csipet só
bors – fekete (őrölt)
0.5 fej hagyma – lila
3 gerezd fokhagyma

1 evőkanál zsír

A fogyasztáshoz piritós

Elkészítés
Félbevágjuk a padlizsánokat, és 180 C-on légkeverés nélkül kb 50 perc alatt átsütjük őket.
Amíg sül a padlizsán, a lilahagymát finomra vágjuk, a fokhagymát áttörjük.
Ha a padlizsánok kisültek, a belüket egy fa kanállal kikaparjuk,  összetörjük. FONTOS!  Fa vagy Króm evőeszközzel dolgozhatunk, de az alumínium evőeszköztől befeketedik a padlizsán.
Végül sózzuk borsozzuk, hozzáadjuk a lilahagymát, fokhagymát,és villával összekavarjuk. Lehet hozzáadni 1 evőkanál Gheet vagy zsírt.
Ez a Reg-enoros verzió! Hagyományosan majonéz is szerepel a receptben.

 

Reg-Enor receptek Nagy Istvan gyujtese  letölthető pdf könyv