Reg-enor kúra vegetáriánusoknak

 

Vegetáriánusok is csinálhatnak Reg-Enor diétát?

 

Igen a vegetariánus étrendbe be lehet illeszteni a Reg-Enor diéta elemeit, a szükséges változtatásokkal.

Magam is ezt a megoldást választottam. Működik. 🙂

Vegareceptek
vegareceptek

 

Reg-enor kúra vegetáriánusoknak

  • VEGETÁRIÁNUSOKNAK REG-ENOR TUDNIVALÓK: AZ
  • ÁLLATI ZSIRADÉK FONTOS ELEME A KÚRÁNAK, NEM HAGYHATÓ KI!
  • OVO-LAKTO VEGETÁRIÁNUSOKNAK A TOJÁS SÁRGÁJA ÉTKEZÉSENKÉNT 3-5 DB,
  • LAKTO VEGÁKNAK GHEE /tisztított vaj/ AZ EPE SERKENTÉSÉRE
  • ÉS LECITIN, AMI SEGÍTI AZ EPE ELLAZULÁSÁT,  FELTÉTLENÜL SZÜKSÉGES.
Név*
E-mail:*
Telefon*
Érdekel:*
Üzenet
Add össze

 

Reg-enor kúra Vegetáriánus RECEPTÖTLETEK

 Ghí/ghee készítése házilag

1kg 80 % zsírtartalmú vajból kb. 40-50 perc alatt készíthetünk kb. 700g mennyiségű ghít.

A vajat egy lábasban először közepes lángon olvasszuk fel. aztán vegyük kicsire a lángot, és melegítsük tovább. Szép lassan forrjon, inkább csak kavarogjon, mint bugyogjon.

Időnként egy szűrővel vagy lyukacsos kanállal szedjük le a habot a tetejéről. Amikor a habképződés megszűnik, a ghí szép, áttetsző aranysárga színű lesz, készen vagyunk.

Egy szűrőbe tegyünk gézt vagy valamilyen sűrű szövésű anyagot, és óvatosan szűrjük át a ghít egy tárolóedénybe úgy, hogy a lábas aljára rakódott fehérje ne kerüljön bele. Zárható üvegekben vagy edényben tároljuk.

A ghí hűtés nélkül tárolható. A leszedett hab értékes anyagokat tartalmaz, de most a kúra ideje alatt nem fogyasztható.

Kenyér házilag

Hozzávalók:

25 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (bio, nem bio…)

50 dkg fehér tönkölyliszt

1,8 dkg friss élesztő

1 ek só

2ek ghí vagy zsír

5,5dl LANGYOS víz

Minden hozzávalót egy tálba rakunk és a víz hozzáadásával elkeverjük a hozzávalókat egy fakanállal. (Ha kevés a víz, pótoljuk).

A tészta nokedli állagú kell, hogy legyen.

Kiolajozott kelesztő tálban 1,5 órát kelesztjük. Félidőben át szoktam mozgatni kicsit. (Újabb 3 perc.) A kelesztés utolsó 15 percében bekapcsolom a sütőt 250 fokra és beteszem egy nagyobb méretű jénai mélyebb felét. (A fehér kenyér pont fordítva sül, ott a mélyebb részt használom tetőnek, mert az keményebb tészta és magától is megáll.) Fontos: ha nincs forróra hevítve az edény, menthetetlenül beleragad a kenyér!

Szimplán átborítom a forró sütőedénybe. (3,5perc) Ráteszem a tetejét és 45 percig rá sem nézek. Utána lekapom a fedőt, a hőmérsékletet 210 fokra veszem (32,5 másodperc) és 15 perc alatt szépen pirosra sül. Rácsra teszem hűlni.

Nagyon fontos, hogy NE vágjuk fel forrón, mert kiáramlik az összes gőz a kenyérből és a vágás mentén „szalonnás” és száraz lesz!

 

NAGYON FONTOS, HOGY MINDEN ÉTKEZÉSEKHEZ EGYÜNK 1-2 EVŐKANÁL GHÍT !

REGGELI ÉS VACSORA ÖTLETEK:

–         Kásák (rizs, kukorica, hajdina és köles).

Elkészítésük: ½ csésze kása, egy pici forró víz, annyi, hogy keverhető legyen, ehhez hozzákeverünk 1 evőkanál ghít és ¼ sárga grapefruit levet.

Pirítósra:

–         Ghí

–         Gabonakolbász (cukor-, fruktózmentes).

–         Csirák (lucerna, retek, mustár, napraforgó, bab, borsó, brokkoli stb.). A napraforgó csirát lehet enni, nincs benne olaj, mert a magja felhasználta a növekedéséhez.

–         Saláták Ghível vagy zsírral és frissen csavart citromlevével.

–         Padlizsánkrém:

1db padlizsánt 1/2-be vágunk, sütőben megsütjük, mikor kész, kikaparjuk a belsejét. Pár csepp citromlé, só, chili paprika por, hing (vagy hagyma) és petrezselyem hozzáadása után 1-2 evőkanál ghível turmixszoljuk.

–         Pritamin paprikakrém:

2db pritamin paprikát egészben megsütünk, mikor kész, a magházat kivesszük. Hing (vagy fokhagyma), chili paprika por, bazsalikom, oregánó, só hozzáadása után 1-2 evőkanál ghível turmixszoljuk.

–         Avokádókrém:

1-2 avokádóhoz 1db paradicsom. Pár csepp citromlé, chili paprika por, hing (vagy fokhagyma), só hozzáadása után és 1-2 evőkanál ghível turmixszoljuk.

–         Paradicsomkrém:

2db paradicsom. Hing (vagy fokhagyma), só, chili paprika por, oregánó, bazsalikomot hozzáadása után 1-2 evőkanál ghível turmixszoljuk.

Mindig fogyasszunk paradicsomot, paprikát (erős, piros, tv), rukkolát és bébi spenótot minden étkezésnél.

Aki  tojást eszik, az kiegészítheti a következőkkel: tojásrántotta  ghíben sütve.

Párolt rizs, párolt zöldséggel szintén.

EBÉD- VAGY FŐÉTKEZÉSI ÖTLETEK:

Brokkolikrém leves:

1db brokkoli, 2db sárgarépa, 1 db fehérrépa. A hinget (vagy fokhagyma), bazsalikomot, oregánót, chili paprika port, koriandert, római köményt, őrölt babérlevelet ghín megpirítjuk, hozzáadjuk a rózsáira szedett brokkolit, a megtisztított sárgarépát és fehérrépát. Felöntjük vízzel úgy, hogy ne lepje el. Mikor megpuhultak a zöldségek, levesszük a tűzről, összeturmixszoljuk és sózzuk. Tehetünk bele krutont. (A kenyeret kis kockákra vágjuk, sütőpapírra kiterítjük és megpirítjuk a sütőben.)

Bableves:

250 gr bab (pár órára beáztatjuk), 1-2db sárgarépa, 1db fehérrépa, ¼ zeller. A hinget (vagy fokhagyma és hagyma), köményt, őrölt babérlevelet, chili paprika port, őrölt koriandert, római köményt, petrezselymet ghín megpirítjuk, utána beletesszük az apróra vágott paradicsomot és paprikát, ezt megdinszteljük és hozzáadjuk a pirospaprikát. Felöntjük vízzel úgy, hogy ellepje a víz. Beleteszünk ½ csésze .ős búzát. Mikor megpuhult, sózzuk.

Zöldségleves:
Borsó, fehérrépa, sárgarépa, ¼ zeller, 1/4 karalábé, ¼ kelkáposzta. A hinget (vagy hagymát), 1 csipet borsikafüvet, 1 csipet lestyánt, chili port, kurkumát, majoránnát, tárkonyt, szerecsendiót, petrezselymet ghín megpirítjuk, hozzáadjuk a megtisztított és felaprított zöldségeket. Felöntjük vízzel úgy, hogy ellepje. Mikor megpuhultak a zöldségek, sózzuk. Tészta helyett tehetünk bele krutont.

Spenótkrém leves:
1kg spenót. A hinget (vagy fokhagyma), curryt, római köményt, reszelt gyömbért ghín megpirítjuk, hozzáadjuk a spenótot, kevés vízzel felöntjük (mert össze fog esni a spenót). Amikor megfőtt sózzuk, turmixszoljuk. Hozzáadunk 250 ml rizstejszínt és annyi vizet, hogy leves állagú legyen. Visszatesszük a tűzre és 10 percig főzzük. Tehetünk bele krutont.

Spenót főzelék:
Ugyanúgy készül, mint a spenótkrém leves csak a végén nem öntünk hozzá még plusz vizet.

Babfőzelék, borsófőzelék, zöldbab főzelék készítésekor pirított rizs lisztet és rizs tejszínt használjunk.


EGYTÁL ÉTELEK:

Zöldségragus rizstészta:
Kukorica, borsó, sárgarépa, cukkini vagy padlizsán (lesózva), fehérrépa. A rizstésztát megfőzzük és lecsepegtetjük. Közben a hinget (vagy hagyma és fokhagyma), koriandert, római köményt, bazsalikomot, oregánót, petrezselymet, kurkumát, reszelt gyömbért ghín megpirítjuk, hozzáadjuk a megtisztított, felaprított zöldségeket. Mikor megpuhultak a zöldségek, sózzuk és összekeverjük a tésztával.

Rántott zöldségek rizzsel:
1 csésze rizst megmosunk, közben a kurkumát, petrezselymet és curry levelet megpirítjuk ghín. Hozzáadjuk a rizst, pár percig pirítjuk, folyamatosan keverjük, felöntjük 2 csésze vízzel. A végén sózzuk.

Cukkinit, zellert egy kis zacskóba teszünk, sóval és chili porral megszórjuk, ghít teszünk rá, bezárjuk a zacskót, a hozzávalókat jól összekeverjük. ½ – 1 órát pihentetjük.

A levet, amit engedett, leöntjük róla és meghempergetjük kukoricapehelyben. Ghível kikent tepsibe tesszük és készre sütjük. Ehetünk hozzá aprított céklát és répát.

A rántott zöldségeket készíthetjük sült édesburgonyával. Ugyanúgy készítjük, mint a rizsest, de itt az édesburgonyát is beletesszük a zacskóba pácolódni a végén. A burgonyát nem hempergetjük bele a kukorica pehelybe, hanem sütő papírral kibélelt tepsibe tesszük.

Rizstejszínes cukkiniragu rizzsel vagy sült édesburgonyával:

A rizst vagy sült édesburgonyát ugyanúgy készítjük, mint az előző receptben.

A hinget, kurkumát, petrezselymet, oregánót, bazsalikomot ghín megpirítjuk, hozzá adom a felkockázott cukkinit. Mikor elkészült sózzuk.

Érdekel

 

Töltött káposzta:

1 fej káposzta. A káposztából kivágjuk a torzsát és forró vízben 2-3 percig abáljuk. Egy villa segítségével kiemeljük a káposztafejeket és lefejtjük a külső leveleket. Hűlni hagyjuk. Ez alatt főzzünk meg 250 gr barna rizst, amit hagyunk kihűlni.

Közben elkészítjük a töltelékbe valót: Ghín megpirítunk rizslisztet, majoránnát, petrezselymet, őrölt köményt, hinget (vagy fokhagyma és hagyma), őrölt babérlevelet, chili port, borsikafüvet. Amikor megpirultak, hozzáadunk aprított paradicsomot és paprikát, ezután beletesszük a piros paprikát, hozzáadjuk a gabonakolbászt (cukor és fruktóz nélküli), adunk hozzá vizet és 3-5 percig főzzük. Amikor kész, rögtön hozzáadjuk a barnarizshez. Egy kicsit pihentetjük. Ez alatt egy nagy fazékban ghín pirítunk hinget, őrölt köményt, majoránnát, őrölt babérlevelet, chili port, borsikafűvet, majd hozzáadjuk az aprított káposztát és piros paprikát.

A töltelékeket megtöltjük és szorosan egymás mellé rakjuk. Felöntjük paradicsomlével (lehetőleg házi) és kevés vízzel.  Letakarjuk, készre főzzük.

Töltött paprika:

Ghín megpirítunk rizs lisztet, majoránnát, petrezselymet, őrölt köményt, hinget (vagy fokhagyma és hagyma) őrölt babérlevelet, chili port, borsikafüvet.

Amikor megpirultak, hozzáadunk aprított paradicsomot és paprikát, ezután beletesszük a piros paprikát, hozzáadjuk a gabonakolbászt (cukor és fruktóz nélküli), adunk hozzá vizet és 3-5 percig főzzük.

Amikor kész, rögtön hozzáadjuk a barnarizshez. Beletöltjük a kicsumázott paprikába, a maradék töltelékből kis gombócokat formálunk és a paprikák mellé tesszük. Felöntjük paradicsomlével és készre főzzük.

Rakott rizses lecsó:

2 bögre rizst megfőzünk, sózzuk.

2 db cukkinit ghín megpirítunk, amikor elkészült, a tepsit ghível kikenjük, lerakunk egy réteg rizst, aztán egy réteg cukkinit, erre a kész lecsót addig rétegezzük, hogy rizs legyen a tetején.

A tetejét vékony szelet cukkinival letakarjuk, sózzuk, bazsalikommal, oregánóval, chili porral megszórjuk és rizstejszínnel meglocsoljuk. 20 percig sütjük.

 

 #Reg-enor kúra vegetáriánusoknak, plusz lecitint fontos szedni!

 

Plusz érdemes mellévenni az Immun Supreme algát is.

ITALOK:

Tisztított víz

Hidrogéndús víz

Fehér grapefruitos víz

Citromos víz

Préselt cékla, répa és grapefruitos lé

Jó étvágyat kívánunk!