Paradicsom csatni

paradicsom_csatni

Mi az a csatni?

Tulajdonképpen egy erősen fűszerezett szósz, amely lehet édes, savanyú, csípős, és bár eredetileg mangóból vagy más trópusi gyümölcsből főzték, ma már egyaránt készülhet zöldségből vagy gyümölcsből. Pakora, vagyis indiai sült zöldségek mellé kitűnő választás. Vegetáriánusok is bátran ehetik.

A paradicsom csatni küllemében a ketchupra hasonlít, ízében azonban semmi sem mérhető vele. Ez a Reg-Enor kúra mellé is kitűnő recept, mivel a Regenor étrend szerint cukormentes.

Hozzávalók:
8 érett paradicsom
4 evőkanál víz
2 evőkanál ghí vagy növényi olaj
2 kávéskanál fekete mustármag
2-3 finomra vágott erős zöldpaprika
5 szegfűszeg
2 babérlevél
1 5 cm hosszú fahéjrúd
1 kávéskanál római kömény
2 kávéskanál őrölt koriander
1 evőkanál finomra reszelt friss gyömbér
1 csipetnyi hing
1 kávéskanál só
4 evőkanál eritrit

A paradicsom héját lehúzzuk, 4 evőkanál vízzel elturmixoljuk őket, és félretesszük. A fekete mustármagot kipattogtatjuk a ghíben vagy zsirban, majd a következő 6 fűszert és a gyömbért is hozzáadjuk, és 1 percig pirítjuk. Beleöntjük a paradicsomot, belekeverjük a hinget és a sót, megkeverjük, majd fedő nélkül kis lángon 20-30 percig főzzük. Ekkor beletesszük az eritritet, és további 5 percig nagy lángon főzzük, míg egy sűrű paradicsomszószt nem kapunk. Eltávolítjuk belőle a szegfűszeget, a babérlevelet és a fahéjrudat. Különösen sült csemegékhez ízletes.
Elkészítési idő: 40-50 perc.