Pajzsmirigy működészavar

A pajzsmirigy (glandula thyroidea) a légcső, ill. a gége alatt kétoldalt elhelyezkedő, lebenyekből álló, belső elválasztású mirigy.

Működését a hipofízis által termelt hormon, a TSH irányítja. A tüszők falát alkotó mirigyhám Tiroxint és trijód-tironint termel.
A pajzsmirigy hormonjai:

  • a szervezet anyagcsere-folyamatainak,
  • az energiaforgalomnak és
  • a hőszabályozásnak legfontosabb tényezői.
  • az anyagcserét fokozó hatásuk révén növelik az oxigén felhasználását is. Emelkedik a zsírok és fehérjék lebontása,
  • a cukorraktárakból fokozzák a kiáramlást, ezáltal a vércukorszintet is emelik.
  • az idegrendszer normális tevékenysége is jelenlétükhöz kötött. Fiatalkorban elengedhetetlenül szükségesek a normális testi és szellemi fejlődéshez.
  • a hormonok jódot tartalmaznak.

Kóros körülmények között a pajzsmirigy megnagyobbodhat, akár diffúzan, akár göbös formában.

A túlműködés leggyakoribb oka az – autoimmun eredetű – pajzsmirigyhormon-termelés fokozódása (hyperthyreosis). Az ok a pajzsmirigyben keresendő, nem az agyalapi mirigy TSH termelése nő meg. (A betegséget Európában Basedow-kórnak, az angolszász/amerikai területen Graves-kórnak nevezik.).

A csökkent pajzsmirigyműködés (hypothyreosis) a felnőttkoritól. A fiatalkorban jelentkező zavarok oka lehet jódhiány vagy genetikai zavar, és jellegzetes tünete a szellemi és testi fejlődés nagyfokú elmaradása (kretenizmus). A felnőttkori hypothyreosis több okra vezethető vissza: – autoimmun eredetű csökkent pajzsmirigyműködés. Ha a pajzsmirigy alulműködésre gyanakszunk, akkor egyszerű labor vizsgálattal, (ultrahang-, ill. izotópvizsgálattal) szérum TSH meghatározással a diagnózis felállítható (TSH általában 5 felett van ilyenkor, míg normálisan ez az érték 0,1 és 4,7 közti tartományban van, 5% felett már a hormonpótlás indokolt. Ha e mellett a szérum anti-TPO és a szérum TBG szintje is megemelkedett, akkor a Hashimoto thyreoiditis diagnózisa majdnem biztos.

Manapság azonban az emberek nagy része újra elkezdte csökkenteni a jódbevitelt, ráadásul  az ételekben található egyéb összetevők: pl. króm, fluorid, bróm blokkolják a szervezetben a jód receptorokat, így csökken a szervezet jódszintje.

Rendszeres D-vitamin bevitel, jód tartalmú ételek fogyasztása és sok zöldség és gyümölcs – ez lehet a pajzsmirigy betegségek megelőzésének egyik legjobb természetes módja.

Természetes készítményekkel alulműködés esetén segíthetjük a pajzsmirigy működését. A tengeri élőlények sok jódot tartalmaznak. Ezen kívül a dió is sok jódot tartalmaz. Napi 6-8 szem dió és 2 szem brazíl dió, melynek magas a szelén tartalma, elfogyasztásával sokat tettünk a jódhiány megelőzése érdekében.
A gombák jód és szelén tartalma magas, ami különösen ajánlott az hypothyreosis kialakulásának megelőzése céljából (a gombák egyébként más hasznos nyomelemekben is bővelkednek).

 

forrás: ökonatura, dr. Tihanyi László