Noni kedvező hatásai

Noni a polinéz őslakosok gyógynövénye

240px-Noni_fruit_(Morinda_citrifolia)
Noni kedvező hatásai

A polinéziai gyógyítók, a kahunák évszázadok óta alkalmazzák a nonit, ezt a szelíd és sokoldalú „gyógyszert”. A Csendes-óceán szigetvilágában különös becsben tartják, és – mint a kutatások bebizonyították – nem véletlenül.

Nagy mennyiségű proxeronint tartalmaz, 800x annyit, mint az ananász. Ezt a tápanyagot az emberi szervezet xeroninná alakítja át, olyan anyaggá, amely nélkülözhetetlen az anyagcsere folyamatok zavartalanságához. A xeronin serkenti a „boldogsághormonok”, az endorfinok elválasztását; ezek azok a testünkben termelődő vegyületek, amelyek jó hangulatunkról gondoskodnak.

 A polinéz őslakosok különféle fájdalmak enyhítésére, gyulladások (pl. artritisz) csillapítására és sebkezelésre használták a nonit. A noni gyógyászati alkalmazásának lehetőségeit generációk sora adta át egymásnak.

Amerika-szerte és Európában egyre nagyobb ismertségnek örvend, és intenzív tudományos kutatások tárgya. A belőle nyert italt wellness-italként is fogyasztják, és több ezer fő bevonásával készült vizsgálatok igazolják, hogy alkalmazása energikussá tesz, és a közérzetet javítja.

Fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatását, – ami egyes szintetikus gyógyszerekével összemérhető – kisérletekkel bizonyították. Kiemelendő ugyanakkor, hogy a nonival kapcsolatban a kutatások semmiféle káros mellékhatást, túladagolást, esetleg mérgezést sem mutattak ki,- sem állatkísérletesen, sem kiterjedt humán vizsgálatok során.


A noni kitűnő hatásainak elismerése az, hogy az Európai Unióban a noni bármilyen jellegű élelmiszerben való alkalmazása engedélyezett: használható süteményekben, cukorkákban, üdítőitalokban, gabonapelyhekben stb. 

Noni növény kedvező hatásai:

 • Immunrendszer erősítése

 • Asztmás betegek panaszainak csökkentése

 • Magas vérnyomás csökkentése: scopoletin

 • Alvás, testhőmérséklet, hangulat, a peteérés ciklusának szabályozása- tobozmirigy: szerotonin, melatonin

 • Megkönnyíti a különböző káros szenvedélyekről való lemondás

 • Koleszterinszint csökkentő

 • Cukorbetegség kezelése

 • Gyomorfekély

 • Antibakteriális hatás: antrakinonok

 • Serkenti az emésztési folyamatok intenzitását

 • A szervezet öngyógyító mechanizmusát katalizálja


A noni kíméletes szárítási eljárás során nyert pora tartalmazza az egzotikus gyümölcs értékes hatóanyagait, miközben a friss préslé kesernyés, kellemetlen íze szárított por formájában kevésbé érezhető.

noni

A noni koncentrált pora vitaminokban és ásványi anyagokban dúskál. A noni-por a szárítás eredményeként mintegy tízszeresére sűrítve tartalmazza mindazt, ami a friss gyümölcsben megtalálható: jelentős A- és C-vitamin-forrás, kimagaslóan sok káliummal. Emellett, az enzimek működéséhez fontos nyomelemeket is tartalmaz, így mangánt és szelént. Olyan nyomelemekben gazdag a noni, amikre a magyar embereknek szüksége van, mert pl. a hazai szelénben szegény talajon szelén-szegény növények teremnek, miközben a szervezet számára az antioxidáns funkciót is betöltő szelén létfontosságú.