Gombapaprikás kölessel Reg-enor kúra recept

gombapaprikás
gombapaprikás

Gombapaprikás kölessel recept, kicsit másként mint a hagyományos, mivel a tejföl helyett kókuszkrémet használunk. Egyébként a Thai konyha egyik kedvelt alapanyaga a kókuszkrém. Hagyományos és modern is egyben :)

Reg-enor kúra mellé, vegetáriánus recept.

 

Gombapaprikás elkészítése

    1. A gombákat megmosom (nem áztatom), a tönkje végén lévő maradványokat letisztítom, héjastól nem vékonyan felszeletelem.
    2. Nagyobb serpenyőben kisütöm a szalonnát, benne üvegesre dinsztelem a vöröshagymát, meghintem pirospaprikával, hozzáadom a lecsóalapot, kb. 10 percig fedő alatt párolom, majd hozzáadom a gombát. Sózom, borsozom, a többi fűszerrel és a fokhagymával ízesítem, és kb. 20-25 perc alatt közepes hőfokon fedő alatt készre főzöm.

      Közben a kókuszkrémet plusz a pár csepp citromot és a lisztet kikeverem, a főzés vége felé hozzákeverem a gombához, összeforralom, és szükség szerint utána ízesítem a fűszerekből.

    3. Átmossuk a kölest, majd egy evőkanál zsiradékon megfuttatjuk az apróra vágott petrezselyemmel. Felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel és megsózzuk. Fedő alatt alacsony lángon addig pároljuk, amíg a köles a teljes vízmennyiséget felszívja, és a szemek megpuhulnak. A petrezselymes kölest a gombapaprikással tálaljuk
  • Hozzávalók:
  • 60 dkg gomba (laska és barna csiperke vegyesen)
  • 15 dkg füstölt szalonna – aprítva
  • 2 közepes fej vöröshagyma – finomra vágva
  • 1 duci gerezd fokhagyma – zúzva, aprítva
  • 2 evőkanál házi lecsóalap vagy egyéb
  • kb. 2 teáskanál őrölt pirospaprika
  • kb. 1 teáskanál durvára őrölt tarkabors
  • kb. 1 mokkáskanál őrölt kömény
  • kb 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
  • 2 dl kókuszkrém+pár csepp citrom
  • 1 csapott evőkanál rizsliszt