Fogyókúra? Életmódváltás!

 

 

Ezerszer feljegyzett és kivesézett történet: ha fogyókúrázni akarunk, a gyors súlyvesztés reményében drasztikusan lecsökkentjük a bevitt táplálékmennyiséget, szinte koplalunk. Jobb esetben hősiesen kitartunk a kúra végéig, majd, mikor a mérleg nyelve eléri a kívánt értéket, kilazítunk: jöhet megint a rántott karaj hasábburgonyával, somlói, tábla csoki – és egy hét múlva a kiinduló súlyon felül találjuk magunkat.

Jojjó-effektus

Ez azon túl, hogy bosszantó, rendkívül egészségtelen is. A gyakori súlyingadozással kísért fogyókúrázás ugyanis jobban megviseli a szervezetet, mint a tartós túlsúly. Jobb lassan, de biztosan fogyni, melynek legcélszerűbb módja, ha elengedjük a fogyás iránti vágyat, és az egészséget célozzuk meg helyette. Életmódváltással tartósabb sikereket érhetünk el, melyeknek a kívánatos testsúly nem végcélja, hanem következménye lesz. Helyes életmód mellett beáll az egyénre jellemző, egészséges, genetikailag meghatározott testsúly, akár túlsúlyunk volt, akár olyan vékonyak voltunk, mint a ruhafogas.

Motiváció és célkitűzés

Ha nem elég motiváció a karcsúbb alak (mert miért is kéne mindenkinek karcsúnak lennie?), tűzzünk ki kézzelfogható célokat: sajgó ízületek nélkül tudjunk fogócskázni unokánkkal a kertben, könnyedén fel tudjunk kaptatni az ötödikre akkor is, ha nem jó a lift, nyugdíjas korunkban is el tudjunk menni táncolni stb. A lényeg: az életmódváltásnak legyen konkrét célja, értelme, ami miatt érdemes lesz elkezdeni és véghezvinni!

Rész-célkitűzések

Jó, ha vannak az úton mérföldkövek: ezek segítenek abban, hogy tudjuk, meddig jutottunk el, hol tartunk. Szükségesek a sikerhez, és segítenek túllendülni a nehezebb időkben. Ilyen lehet pl.: elhatározom, hogy a héten minden nap fél órát sétálok, és azt be is tartom, hónap végére szokásommá válik minden nap salátát enni ebéd előtt stb. Az viszont nem mindegy, hogy mindezeket milyen ütemben tesszük. A túl sok vállalás ugyanis kudarchoz vezethet. Mit lehet tenni, hogy ezt elkerüljük?

Folyamatosan! Fokozatosan! Rendszeresen!

A siker titka: módszeresen, rendszeresen végzett, képességeinket meg nem haladó, folyamatos erőfeszítés. Ne akarjunk egyszerre túl sokat teljesíteni: buzgalmunkban hirtelen ránk szakadhat a túl sok vállalás, és ami fokozatosan bevezetve játszi könnyedséggel megoldható lenne, az elviselhetetlen teherként kapitulálásra késztet bennünket. Vegyünk fel minden héten egy-egy egészség-szokást, és csak akkor kezdjünk bele a következőbe, ha ez már tényleg szokásunkká vált. Ha nem megy egy hét alatt, várjunk vele, de maradjunk következetesek. Lépésről lépésre bizton célba érünk!

 

Segítő táplálékkiegészítő a Reg-Enor és a hozzá tartozó diéta és életmód program. 

Vegareceptek

Összegezve

 

Felejtsük el a negatív töltettel rendelkező fogyókúrát! Ne akarjunk egyszerre futóbajnok, életmódguru lenni, vagy éppen reformszakács: szépen lassan haladjunk előre kitűzött célunk felé, hogy biztosan oda is érjünk. Sok kitartást hozzá!

 

 

 

forrás: házipatika.com