Emésztési gondok, étel érzékenység és társai

 

Napjainkban egyre többen panaszkodnak hasfájásra, puffadásra, emésztési problémákra. Az allergiákhoz hasonlóan a különböző ételintolerancia típusokkal összefüggő panaszok terén is emelkedik az esetek száma. Egyre több vizsgálat kutatja a táplálkozás szerepét a betegségek kialakulásában, ám jelenleg még igen sok a kérdőjel e téren.

Egymás után érnek a gyümölcsök, mi sem természetesebb annál, hogy nyáron mindenki az éves átlagnál többet fogyaszt belőlük. A friss gyümölcs a kiegyensúlyozott táplálkozás része, hiszen nemcsak rengeteg vitamint és ásványi anyagot, de sok rostot is tartalmaznak, így a gyomor- és bélrendszer egészséges működéséhez is hozzájárulnak. Egyesek mégis kellemetlen tüneteket tapasztalnak gyümölcsevés után: fokozott bélmozgás, bélgázosság, fáradtság, fejfájás, feszültség, frontérzékenység, a koncentrálási képesség csökkenése és izomgörcsök is. A panaszok hátterében fruktóz felszívódási zavar állhat. Enzimhiány a szacharáz enzim csökkent termelődése miatt.

A gyümölcsök édes ízét a gyümölcscukor, a fruktóz adja. Egy fruktóz egy glukóz molekulával együtt a szacharóz nevű kettős cukrot alkotja, melynek lebontását a szacharáz enzim végzi. Akiknél ez hiányzik, vagy csökkent mértékben termelődik, azoknál nem megy végbe a szacharóz fruktózra és glukózra való lebontása, ami kellemetlen hasi panaszokkal jár.

Gyümölcscukor tartalma a banánnak is magas
Gyümölcscukor tartalma a banánnak is magas

A szacharáz enzim hiánya öröklődik, így a panasz gyermekeknél is igen korán jelentkezhet. A kezelésben a magas szacharóz és fruktóz tartalmú ételek – például alma, körte, birsalma, füge és szőlő, répacukor és a méz kerülése elsődleges.

Szerencsére kevesebben kényszerülnek a gyümölcsök teljes mellőzésére, annál többen száműzik étrendjükből a gabonaféléket. Egyesek pusztán testsúlyukra tekintettel, szénhidrátcsökkentés céljából mellőzik a pékáruk és tészták fogyasztását, mások viszont a lisztérzékenység, búzaallergia, vagy az orvosi szakirodalomban megjelent új kórforma, a gluténérzékenység miatt. A glutén amellett, hogy jelentősen lelassíthatja a fogyást, az egész szervezetre kiterjedő panaszokat is okozhat.

A gabonák fogyasztásával három, különböző alapú panasz is felléphet

  1. A lisztérzékenység – orvosi nevén cöliákia – a búza, rozs, zab és árpa egyik összetevőjével, a gliadin fehérjével szembeni túlérzékenység. Tünetei közé tartozik a hasmenés, hasfájás, puffadás, zsírszéklet, fogyás, felszívódási zavar miatti vas- és vitaminhiány. Az autoimmun jellegű folyamat következtében a bélnyálkahártya károsodik, a felszívódás zavart szenved.
  2. Búza-, vagy gabonaallergia esetében a panaszok létrejöttének az oka: a búza fehérjéire adott kóros immunválasz. Ez nem enzimhiány. Itt tehát az immunrendszer érintettségéről beszélünk, a búza specifikus IgE antitestei központi szerepet játszanak, ez különbözteti meg a valódi allergiát az érzékenységtől. Tünetei megegyeznek a táplálékallergiák jellemző gyomor- és bélrendszeri, emésztési tüneteivel. Emellett eldugult orr, fáradtság, asztma, erős premenstruális szindróma (PMS), mandulagyulladás, szemkönnyezés, a koncentrálóképesség romlása, bélproblémák, vérellátási zavarok, gyakori vizeletürítés és artritisz jelezhetik a betegséget.
  3. A gluténérzékenység definíciója szerint: a glutén tartalmú élelmiszerek kapcsán fellépő emésztési tünetek nem cöliákiás és nem búzaallergiás személyeknél. A lisztérzékenységtől való egyértelmű megkülönböztetése végett használják rá a „nem-cöliákiás gluténérzékenység” elnevezést. Előfordulása a nők és fiatal, illetve középkorúak körében magasabb. Mivel jelenleg nincs olyan laboratóriumi vizsgálat, ami igazolná a betegség fennállását, a diagnózisban is nagy szerepet kap a kizárásos diéta.

A gluténérzékenység tünetei a glutén fogyasztását követő órákon vagy napokon belül jelentkező, leginkább az irritábilis bél-szindrómához (IBS) hasonlítanak: hasfájás, a széklet megváltozása (hasmenés és székrekedés váltakozása). Emellett fejfájás, fáradtság, izom- és ízületi fájdalom, a lábak vagy karok zsibbadása, bőrkiütés, depresszió és vérszegénység jelentkezhet. A panaszok a glutén fogyasztásának kerülésével megszűnnek.

Forrás: Dr Hidvégi Edit gyermek tüdőgyógyász szakorvos

Call Now Button