A D-vitamin 5 titka amit még nem tudtál

Az influenza D-vitamin pótlással megelőzhető?

 

A D-vitamin az utóbbi időkben kezd olyan népszerű és népszerűsített termék lenni mint a C vitamin. De vajon milyen titkokat rejt ez a régebben vitaminnak, ma már hormonnak nevezett vitaminként ható anyag?

A D-vitaminról ma már mindenki tudja, hogy a csont beépülésére van hatással. Ezért erre adták.

 

A többi nem annyira közismert funkciója:

  • A legújabb még nem nagyon hangoztatott kutatások szerint első számú hatással lehet a szaporodási képesség fenntartásában. /Szóval az urak D vitamint szedjenek a hölgyek Folsavat, ha gyermekáldást szeretnének./

 

  • A kutatások kimutatták azt is, hogy a D-vitamin hiánya összefüggésbe hozható a rák, asztma, I. típusú és II. típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás, Alzheimer-kór és autoimmun betegségek, például sclerosis multiplex, és Crohn-betegség kialakulásával. Ezért segíthet adagolása, például a gyulladásos betegségek, légúti betegségek, influenza, TBC, húgyhólyag rák és prosztata rák esetén a megelőzésben és a gyógyulásban is.

 

  • Zsírbontó, fogyókúrát segítő hatás.

 

  • Az agyi idegsejtek ingerület továbbításában is fontos szerepet játszik. Helyreállíthatja a károsodott idegsejteket.

 

  • A D-vitamin aktiválásához a nap 45 fokos beesési szöge a leghatásosabb (délben 90 fok körüli nyáron). Legalább napi 20 perc napozás szükséges szabadon hagyott arc és kar esetén.

 

A D-vitamin hiány tüneteiről itt olvashat>>>.

 

 

Vita volt azonban Amerikában is a különböző társaságoknál a megfelelő mennyiségről:

 A D-vitamin Tanács    Endokrin Társaság    Élelmiszer és Táplálkozástudományi Testület /
Institute of Medicine
Csecsemők 1000 NE / nap400-1,000 NE / nap400 NE / nap
Gyermekek1000 NE / nap  per £ 25 testtömeg600-1,000 NE / nap600 NE / nap
Felnőttek 5000 NE / nap 1500-2000 NE / nap600 NE / nap, 800 NE / nap az idősek

 

Újabb ajánlások már 8000 NE egység szedését ajánlják az egészséges felnőtt embereknek.

Orvos által injekcióban adva betegségeknél ez akár a 20 ezer egységet is elérheti, hogy a megfelelően feltöltse a szervezetet.

Túladagolásának vannak veszélyei is. Például a kalcium lerakódása az erekben, lágy szövetekben. Kiküszöbölhető azonban a K2 vitamin szedésével. erről itt olvashat többet>>>

Zsírbontó D3 vitamin?

 

Mire jó a D vitamin
Mire jó a D vitamin

Jobban és könnyebben lehet zsírdepókból fogyni, ha van bennünk elég D3 vitamin.

Minnesotában 2009-ben kutatásokat végeztek a D3 vitamin szint és az elhízás összefüggéseit vizsgálva. Azoknak akiknek a D vitamin a normál szinten volt, a fogyókúra sokkal könnyebben ment, mint azoknak akik D vitamin hiányosak voltak.

Ennek okai a következők:

  • A kutatóknak sikerült megtalálni a D3 vitamin receptorokat a zsírsejtekben is. Ez úgy működik a zsírszövetben, hogy amikor nincs elég D3 vitamin bennünk, akkor a szervezetet zsírtárolásra utasítja, amikor van elég D3 vitamin, akkor pedig a zsír lebontására.
  • Az agyban hatással van az éhség receptorokra ezért nem kívánjuk annyira az ételt.
  • A D3 vitamin a hangulatra is pozitív hatással van, ezért a hangulat javító evést is kiküszöbölheti.

Idegrendszeri és mozgásszervi ingerületet, információ átvitelt segítő hatás 

 

Szédülés, végtaggyengeség esetén segíthet a biztonságosabb járáshoz. Az idősebbeknek szerencsés a mozgás stabilabbá tételére D3 vitamint szedni, hogy az idegsejtek ingerületátvitelét segítsük.

 

Szóval fogyókúra közben érdemes megfelelő mennyiségben feltölteni a szervezetünket jó minőségű D3 vitaminnal.

Forrás alapjául szolgált: Fajcsák Zsuzsanna video interjúja

Ha úgy gondolod, valakinek segíthet küldd tovább. Köszönöm.