Tengeri alga tejtermékek helyett?

Bizonyára jó hír a vegánoknak és a vegetáriánusoknak, hogy a legújabb kutatások szerint a tengeri algában és más algákban található bioaktív peptidek kiválóan helyettesíthetik a tejtermékekben lévő hatóanyagokat.

 

szushi

Mit tartalmaznak a tengeri algák?

Gazdagok proteinben van bennük szénhidrát, vas, jód, kálcium, C. és A vitamin, sőt, B12 is. Érdekes komponense az algina, amely kiüríti a szervezetből a mérgező anyagokat és a nehézfémeket. Vannak tanulmányok, amelyek azt bizonyítják, hogy a daganatok ellen is hatásosak. A gyomor- és májpanaszokat is enyhítik. Nem véletlen, hogy Japánban van a legtöbb magas kort elérő ember.

Maria Heyes és kollegái a jelenleg főként tejtermékekből hozzáférhető #bioaktív peptideket tanulmányozták az úgy nevezett funkcionális élelmiszerekben. Maria Hayes kutató és kollégái a bioaktív peptidek használata iránti megnövekedett érdeklődésről számolnak be, ezeket jelenleg elsősorban a tejtermékekből nyerik azok, akik az ún. funkcionális ételekhez használják fel őket összetevőként.

A funkcionális ételek nemcsak táplálékként szolgálnak, de orvosságszerű hatásuk is van. 

Fontos szerepet játszanak a metabolikus szabályozásban és modulálásban, ezért potenciálisan gyógyhatású és funkcionális élelmiszer összetevőként használják őket, mivel elősegítik a szervezet egészségének a megőrzését és a betegségek kockázatának a csökkentését.

Peptideket tartalmaz például a Magyar fejlesztésű Reg-Enor ital is. Bővebben itt olvashat erről>>>>

Ezeket az élelmiszereket nem csak tápértékük, de jótékony egészségügyi hatásuk miatt is fogyasztjuk. A tengeri alga igen gazdag alternatív forrást jelenthet a peptidek szempontjából, az emberek azonban csak nagyon ritkán fogyasztják. Kelet-Ázsiában és más kultúrákban évszázadokig elterjedt ételek voltak a különböző algák: Japánban nori, Európában #tengeri alga, Hawaiin pedig Limu palahala néven ismerik.

spirulina-algapohár

A tengeri alga és más #makroalgák az ún. #bioaktív peptidek forrásaként riválisuk a tejtermékeknek – áll a cikkben, amely az Amerikai Kémiai Társaság Mezőgazdasági és Élelmiszer Kémia Szakfolyóirata című kiadványában jelent meg.

Ms. Hayes és munkatársai csaknem 100 tudományos vizsgálatot tekintettek át, és arra a következtetésre jutottak, hogy egyes tengeri alga proteinek éppúgy működnek, mint a bioaktív peptidek a tejtermékekben, csökkentik a vérnyomást, legalább olyannyira, mint a népszerű ACE-gátló vérnyomáscsökkentő gyógyszerek.

A tengeri alga – a szívre is jótékonyan ható egészséges ételösszetevő

A a tudósok a tengeri algát mint egy gazdag, új, potenciális, a szívet tekintve is egészséges ételösszetevőként azonosították.

“A makroalga törzsek változatossága, a környezet, amelyben megtalálhatók és a könnyű termeszthetősége teszik a #makroalgát egy viszonylag kiaknázatlan, új #bioaktív összetevő forrássá. Sokkal több erőfeszítésre van szükség potenciáljuk teljes feltárásához, illetve az élelmiszer termékekben a fogyasztókhoz való eljuttatásukban.” – vonták le a végső következtetést a kutatók.

“A mikroalgák és a makroalgák nem érzékenyek a környezeti változásokra, így szinte mindenhol megteremnek és bárhol hozzáférhetőek. A tejtermékeket nem fogyasztók számára, kiváló alternatívát jelentve a bioaktív hatóanyagok tekintetében” – foglalta össze a tanulságokat Ms. Hayes.

Forrás: MTI

Algae_11
Tengeri alga

Kinek ajánljuk?

  • sportolóknak és fizikai munkát végzőknek,
  • stresszes életmódot élőknek,
  • intenzív szellemi munkát végzőknek,
  • fogyókúrázóknak,
  • az immunrendszer erősítésére,
  • vegetáriánusoknak
  • gyakori fáradtság esetén,
  • szem- és bőrproblémákkal küzdőknek.