A leghatékonyabb táplálékok a rák megelőzésére

Számos élelmiszer és táplálkozási szokás segít csökkenteni a rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát. Sokat tehetünk magunk is egészséges táplálkozással a rák megelőzésére.

 

gyumolcstal

 

1. A paprika óriási C- és A-vitamin-tartalma, valamint folsav- és kálium-tartalma miatt a rák elleni küzdelem egyik legjobb eszköze.

 

2. A keresztesvirágúak családjába tartozó káposzta, brokkoli, karfiol, kelkáposzta, kelbimbó, retek, fehérrépa, vizitorma mind-mind olyan növényi hatóanyagokat tartalmaznak, melyek gátolják a rákkeltő anyagok belépését a sejtekbe, és akadályozzák a daganatok kifejlődését.

 

lugosito-etelek-lugosito-zoldsegek

 

3. Az áfonyafélék, a málna és az eper C-vitaminban és folsavban gazdag gyümölcsök, emellett magas a rost- és káliumtartalmuk. Erős antioxidáns hatásúak, azaz megkötik a szervezetben keletkező káros szabadgyököket.

 

afonya

 

4. A víz (ásványvíz, forrásvíz, szóda) és a koffeinmentes tea jelentik a legjobb folyadékot a szervezet számára. Ezek az italféleségek óriási szerepet játszanak az emésztésben, a táplálék továbbításában és felszívódásában, valamint a hőmérsékletszabályozásban. Étvágycsökkentő hatásúak és segítik a súlyszabályozást is. Ajánlott legalább 1,5-2 liter folyadékot lehetőleg tiszta vizet elfogyasztani naponta!

 

testbenvíz

 

5. A különféle paradicsomos mártásokban, szószokban, ketchupban megtalálható likopin erősen antioxidáns hatású. Nagymértékben csökkenti a prosztata- és más rákos megbetegedések kockázatát, jelentős szerepet játszik az öregedési folyamatok lelassításában és más betegségek elleni védekezésben.

 

6. A zsiradékok közül a legegészségesebbek a növényi eredetű olajok, különösen a hő- és vegyi beavatkozás nélkül, hidegen sajtolt szűz olívaolaj, mely sok E-vitamint és más antioxidánsokat tartalmaz.

 

.olajfalevel3

 

7. Az alma, különösen a gyümölcs héja olyan hatóanyagokat tartalmaz, melyek gátolják a rákos sejtek szaporodását.

 

8-10. A sütőtök, a batáta és a cukkini karotintartalma – különös tekintettel a béta-karotinra – a rák elleni egyik fontos alkotóelemét jelenti.

 

Forrás: National Foundation for Cancer Research, USA

http://daganatok.hu/az-etrend-szerepe-a-megelozesben/a-10-leghatekonyabb-taplalek-a-rak-megelozesere